Albirea dintilor

albire-dintiAlbirea dintilor este un process de decolorare a petelor de la nivelul smaltului si al dentinei. E necesara precizarea unor diferente ce exista intre agentii de albire ce actioneaza doar asupra “petelor” superficiale si procedurile de albire profesionala ce utilizeaza agenti de decolorare cu actiune asupra culorii interne a dintilor.

De ceva vreme, publicitatea si-a facut simtita prezenta si in acest domeniu, promovand paste de dinti si gume de mestecat “miraculoase” ce promit “dinti foarte albi”. Trebuie stiut ca aceste produse au un grad redus de eficienta si ca rezultatul optim se poate obtine doar cu ajutorul medicului dentist. In oricare dintre situatii, periajul efectuat corect si regulat alaturi de mijloacele secundare de igienizare (ata dentara, apa de gura etc.) raman obligatorii.gutiere

Inainte de a proceda la aplicarea unui tratament de albire, este necesar sa consultati un medic stomatolog. El va va spune in ce masura acest tratament va afecta dantura dumneavoastra. Exista cazuri in care efectele albirii sunt reduse sau unele pete vor ramine in continuare pe dintii dumneavoastra. In general dantura cu o tenta galbuie reactioneaza cel mai bine la albire, gradul de albire fiind mult mai pronuntat decit in cazul unei danturi cu tenta cafenie sau gri.

De retinut faptul ca albirea nu afecteaza plombele, puntile sau coroanele dentare, insa in cazul in care aveti pe dintii din fata mici plombe de o culoare apropiata de culoarea dintilor dumneavoastra naturali, ar putea exista discrepante de culoare dupa albire. Se foloseste in scopul obtinerii unei nuante mai deschise in cazul albirii dintilor patati sau colorati din diverse motive: dinti devitalizati, dinti cu coloratii intrinseci (administrare tetraciclina in copilarie), etc.

In ziua de astazi exista o gama variata de posibilitati prin care un pacient isi poate albi dintii. Sunt insa recomandate acele metode prin care exista un control din partea medicului stomatolog in vederea evitarii aparitiei unor complicatii (decolorari neuniforme, afectari ale gingiei inconjuratoare).

Exista deja doua metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesionala a dintilor.

 

METODA ACASA

Cabinetul nostru realizeaza preferential aceasta metoda de albire deoarece este cea mai putin invaziva sau agresiva asupra dintilor, procedeul facandu-se mai lent decat cea in cabinet in decursul celor 3 sedinte. Aceasta presupune confectionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se muleaza perfect pe arcada dentara) in care se va aplica, de catre pacient, seara, inainte de culcare, o anumita cantitate dintr-un gel ce contine ca substanta activa peroxidul de carbamida, acesta determinand practic albirea dintilor. Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinti, timp de 5-7 zile, in functie de rezultatul ce se doreste a fi obtinut. In tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog.

 

METODA IN CABINET

Aceasta metoda este mult mai rapida si comoda pentru pacient. In acest caz, albirea se realizeaza in cabinetul stomatologic pe dintii pacientului aplicandu-se cu gel ce contine peroxid de hidrogen care este activat de catre o sursa de lumina cu plasma. Procesul de albire dureaza intre 30 minute si o ora iar in unele cazuri va fi nevoie de mai mult de o vizita la stomatolog. Pe timpul albirii se va aplica un gel pe gingiile dumneavoastra pentru ca tesuturile moi sa nu fie afectate. Pentru a imbunatatii calitatea agentului de albire, se poate folosi pe timpul procedurii o lampa cu o lumina speciala.

Cabinetul nostru realizeaza preferential prima metoda de albire,cea de acasa deoarece este cea mai putin invaziva sau agresiva asupra dintilor, procedeul facandu-se mai lent decat cea in cabinet in decursul celor 3 sedinte. Albirea in cabinet putem spune ca este in avantaj fata de cea de acasa doar prin comoditatea pacientului. In functie de dantura dumneavoastra cum va reactinona, medicul stomatolog va va recomanda timpul zilnic in care va trebui sa purtati gutierele.


Cauzele colorarii dintilor

Iata citeva dintre cauzele care pot duce la ingalbenirea dintilor. Trebuie retinut ca aceleasi cauze duc la colorarea danturii si dupa un proces de albire.
– inaintarea in varsta
– fluorizarea excesiva
– degenerarea nervilor si restaurari invechite
– consumul de substante care contin coloranti, fumatul, etc.
Cat dureaza efectul albirii?

Efectul poate sa dureze citiva ani daca se mentine o igiena orala corecta. Efectele albirii insa incep sa dispara mai repede in cazul in care pacientul este consumator de alimente cu continut ridicat de coloranti naturali sau artificiali, bauturi de tip cola,cafeaua,vinul rosu sau daca fumeaza excesiv.

 

Care sunt riscurile?

Tehnica presupune un grad de demineralizare superficiala a structurilor dure dentare, ceea ce inseamna ca pe perioada remineralizarii, in lipsa unei igiene orale corecte, dintii sint expusi cariilor intr-o masura mai mare. Albirea nu este indicata copiilor de pana la 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.

 

 

Bijuterii dentare

 

bijuterii-dentareBijuteriile dentare reprezinta o noua tendinta in cosmetica dentara, care se manifesta din ce in ce mai frecvent si la noi in tara.

In principal este vorba de lipirea ca atare pe suprafata dintelui a unei mici bijuterii care poate fi confectionata din aur, platina, o piatra pretioasa sau un cristal de tip Swarovsky. Procedura respectiva de aplicare nu presupune o interventie laborioasa si produce nici cel mai mic discomfort sau teama a pacientului, ea durand in jur de 10 – 15 minute .

Pacientul va cadea de comun acord cu medicul asupra unui model de bijuterie. Aceasta poate fi confectionata la comanda sau se poate achizitiona separat de la firmele de accesorii medicale. bijuterii-dentare2Dupa stabilirea dintelui tinta pentru aplicare medicul va aplica gel demineralizant pe suprafata dintelui, pentru a favoriza o buna adeziune cu materialul de lipit. Ulterior va aplica adeziv special fotopolimerizabil pe suprafata bijuteriei pe care apoi o va plasa pe locul ales de pe dinte.

Dupa aplicare adezivul va “face priza” prin fotopolimerizarea lui cu lampa foto. Procedura este nedureroasa, iar in cazul in care pacientul doreste sa renunte la bijuterie aceasta se poate indeparta fara probleme si fara consecinte negative asupra dintelui.

Este important de mentionat ca pe parcursul purtarii bijuteriei pacientul trebuie sa mentina o igiena corespunzatoare in zona respectiva deoarece aceasta poate favoriza retentia suplimentara a placii bacteriene cu consecinte negative asupra dintelui respectiv: depunerea tartrului, aparitia cariilor in zona, dezlipirea prematura a bijuteriei. Un alt sfat este legat de evitarea pe cat posibil a stresului masticator la nivelul zonei respective, evitarea alimentelor de consistenta dura deoarece si acestea pot duce la accidente nedorite.

bijuterii-dentare3

MINIM DOSCONFORT DAR EFECT SUPERLATIV.

Fatetarea

fatetareFatetarea este cea mai noua metoda de folosire a artei si stiintei cosmeticii dentare. Cele mai mari vedete ale Hollywood-ului au inteles ca inseninarea zambetului prin fatetare iti poate schimba in mod esential prezenta, atitudinea si comunicarea.
Auzim frecvent afirmatii de genul
– Vreau sa mi se vada mai mult dintii decat gingiile!
– Sa nu mai am gingiile “vinete” in jurul coroanelor dentare!
– Imi puteti indrepta dintii fara aparat ortodontic?
– Nu mai vreau “strungareata”, etc.

fatetare2Cand vorbim de fatetare, vorbim de fapt de dintii frontali ce pot fi fatetati fie utilizand materiale compozite, fie cu ajutorul unor fatete ceramice. Si intr-un caz, si in celalalt, dintele ce urmeaza a fi fatetat necesita o preparare prealabila, preparare ce consta in indepartarea prin slefuire a stratului de smalt de pe fata lui externa. In cazul utilizarii materialelor compozite fatetarea se face intr-o singura sedinta. Desi in comparatie cu fateta ceramica, cea din material compozit prezinta avantajul unui timp relativ scurt de realizare, ea prezinta si o serie de dezavantaje cum ar fi:
– instabilitate coloristica si volumetrica in timp;
– imposibilitatea unei finisari asemenea celei ceramice.

 

CAND ESTE NECESARA FATETAREA?

Atunci cand vrem sa corectam aspectul inestetic al dintilor.
– In cazul in care dintii sunt sparti, decalati sau prost aliniati.
– La dintii patati, colorati.
– La dantura cu “strungareata”.
– Pentru schimbarea obturatiilor voluminoase din compozit.

 

AVANTAJELE FATETARII

– Fatelele de portelan creeaza un aspect firesc al danturii, datorita absentei metalului, oferind o translucenta foarte apropiata de cea a dintilor naturali.
– Pastrarea vitalitatii dentare.
– Suprafata de portelan este foarte neteda si impenetrabila motiv pentru care dintii fatetati nu-si vor schimba niciodata culoarea.
– Timp de executie redus.
Tehnica de realizare este netraumatizanta, slefuindu-se doar la nivelul smaltului, deci mult mai putin decat in cazul coroanelor dentare, iar fixarea lor se realizeaza cu un ciment special.
Fatetele sunt destinate sa se potriveasca fetei pacientului, personalitatii lui si, in final, sa-i redea zambetul pe care, poate, nici nu a visat ca o sa-l faca sa straluceasca asa!