implantologie1

Implantologia vine astazi sa completeze arsenalul terapeutic al stomatologiei contemporane. Implantele isi fac tot mai mult drum in rezolvarea edentatiilor totale si partiale maxilare si mandibulare. Protezarea ca suprastructura a implantelor faciliteaza obtinerea unor rezultate exceptionale, estetice si functionale, adresandu-se practic unui spectru nelimitat de indicatii. In timp ce protezarea conventionala, mobila, totala si partiala sau fixa, prin slefuirea dintilor stalpi se indica in primul rand in functie de caracteristicile anatomice date de repartizarea dintilor restanti, forma arcadelor, gradul de atrofie a crestelor dentare etc. pentru medicul ce alege varianta supraconstructiei pe implante, exista posibilitatea ca situatia data sa o poata schimba in asa fel incat sa satisfaca majoritatea cerintelor estetice si functionale ale pacientilor.

implantologie-2

Preocuparile medicului stomatolog specializat in implantologie ce isi propune sa le redea sanatatea dentata si pacientilor pe cale de a-si pierde dintii afectati de boala parodontala in stadiu avansat, ce necesita extractii, dinti care au suferit fracturi subgingivale, dinti afectati de carie in faza terminala, traume si probleme endodontice. Acesti dinti se afla de obicei in regiunea anterioara a maxilarelor, cu o mare importanta estetica, tocmai de aceea majoritatea pacientilor ajung foarte tarziu in clinica de stomatologie, de teama ca vor ramane o perioada prea mare fara dintii frontali. In aceste cazuri se poate face implantarea imediat postextractional si cu realizarea unor lucrari dentare de tranzitie.

implant-dentar

Acest act medical de inalta probitate profesionala presupune, oricat de grabit este pacientul, elaborarea unui diagnostic si plan de tratament preimplantar care presupune eliminarea tuturor focarelor infectioase dentare: parodontita marginala cronica, carii, afectiuni periapicale cronice fistulizate, care constituie surse de infectare a tesuturilor din jurul implantelor, precum si eliminarea traumelor ocluzale din care cel mai cunoscut este bruxismul (scrasnitul dintilor) nocturn tratat prin gutiere si cel diurn tratat prin autocontrol, altfel, el constituie un factor de mare risc pentru protezare prin suprastructuri pe implanturi.

implant-pivot

Inaintea unui tratament implantologic ce vizeaza zone cu implicatii estetice se impune si o examinare clinica si radiologica a tesuturilor de sustinere a dintilor ce vor fi extrasi, precum si a dintilor vecini, pentru ca nu este suficient sa inlocuiesti coroanele dintilor extrasi ci dupa caz trebuie inlocuite tesuturile moi si dure pierdute. Posibilitatea de inlocuire a acestor tesuturi prin grefe osoase si membrane, a largit foarte mult accesul la acest tratament modern si al pacientilor care alta data ar fi avut contraindicatii.

implanturi-dentare

Studiile in domeniu se amplifica rapid si pot afirma ca afectiunile stomatologice si implantologia vor beneficia de folosirea unor inductori ai regenerarii osoase de tipul unor proteine morfogenetice osoase care in combinatie cu un material de grefare duc la formarea de os. In acelasi scop se utilizeaza si celule stem inserate odata cu grefa osoasa ele putandu-se trasnforma pe linie osteogenetica si sub influenta proteinelor morfogenetice osoase, realizand in final os matur.

CE ESTE UN IMPLANT DENTAR?
Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca traumatism precum o extractie. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa. In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, etc.). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare se vor face un set de radiografii speciale, si analize de sange.

ESTE VARSTA O PROBLEMA?

Ocazional, pacientii mai varstnici isi exprima ingrijorarea ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze pe deplin de implanturile dentare. Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca sunteti suficient de sanatos pentru a vi se extrage un dinte, probabil ca sunteti destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii nostri vor determina daca sunteti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dumneavoastra dentar.

CARE SUNT ETAPELE DE TRATAMENT SI CAT DUREAZA?
Dupa testele de care vorbeam se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi. Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile. De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.