Conceptul de cariopreventie are la baza echilibrul care exista intre factorii de protectie si cei patologici, echilibru prin care leziunile carioase devin reversibile sau inactive (stagneaza).

Caria dentara este o boala infectioasa care apare ca urmare a unui dezechilibru intre procesul de demineralizare si cel de remineralizare, iar tratamentul ei se realizeaza conform unui model medical. Acesta presupune trei modalitati de abordare:
– neinterventie (leziuni subclinice)
– profilaxie in scopul stoparii bolii (leziuni cavitare/necavitare in smalt decelabile clinic)
– restaurarea si prevenirea cariei secundare marginale sau a recidivei (leziuni in dentina decelabile clinic+leziuni ale pulpei dentare).

Exista mai putine informatii despre starea de sanatate dentara la copilul prescolar decat la copilul scolar, motivul principal fiind abordarea mai greoaie a prescolarului, mai ales daca nu frecventeaza colectivitati (gradinita). De asemenea este cunoscut ca dentitia permanenta preia raporturile ocluzale ale dintilor temporari, in cazul in care acestia din urma au ramas intregi si au functionat normal. De aici rezulta si importanta profilaxiei in perioada prescolara si inainte de orice vizita la medicul stomatolog care nu numai ca poate controla si chiar stopa evolutia cariilor, dar poate sa si ofere cele mai precise informatii privind igiena oro-dentara, adecvata fiecarui caz in parte.

La baza cariopreventiei sta modificarea unuia sau mai multora dintre cei trei factori principali implicati in etiologia cariei:
– eliminarea bacteriilor cariogene din ecosistemul oral
– cresterea rezistentei dintelui la atacul acid
– controlul carbohidratelor din alimentatie.

Preventia oro-dentara face apel la date si rezultate din variate studii epidemiologice. Acestea se realizeaza pe esantioane reprezentative in care un criteriu e varsta. In stomatologie varstele sunt:
– pana in 6 ani reprezentata de dentitia temporara
– la 6 ani erupe primul dinte definitiv
– 12 ani, realizarea arcadelor dentare
– 18 ani, incheierea procesului de crestere
– intre 35-44 ani
– pana in 65 ani.