parodontologieBolile parodontale sunt afectiuni ale gingiei si osului alveolar precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola. Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal. In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoza) si in final la pierderea dintilor.

 

SEMNE SI SIMPTOME
Semne care trebuie luate in considerare:
– gingii rosii;
– gingii sensibile;
– gingii ce sangereaza la periaj si masticatie;
– usoara mancarime gingivala;
– dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti;

Preventia bolii parodontale
Periajul dentar corect precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale.
Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj. Alaturi de periajul zilnic este necesar un detartraj insotit de un periaj profesional, o data la sase luni.

Boala parodontala afecteaza populatia cu varste cuprinse intre 25 si 75 de ani. Este cauza principala pentru caderea dintilor la adulti.
Daca aveti una sau mai multe simptome de mai jos trebuie sa va adresati medicului:
– sangerari ale gingiilor
– gingii rosii tumefiate
– retractii ale gingiilor
– miros neplacut al gurii.
In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog va decide planul de tratament.
Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor care nu solicita decat rar o consultatie de specialitate din aceste cauze. Astfel, in lipsa tratamentului, afectiunea evolueaza atacand si suportul osos al dintilor prin demineralizare. Din acest moment nu mai este posibila vindecarea fara sechele tisulare, vasculare sau osoase si se instaleaza parodontopatia.
Parodontopatia este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor.
Parodontopatia este, dupa cum ne spune si numele, o boala a parodontiului, tesutul de sustinere a dintelui in alveola osoasa. Astfel, putem intalni dinti aparent sanatosi, fara carii, care sunt mobili si care uneori necesita extractia.
Semne ale imbolnavirii parodontale sunt multe si este bine ca evaluarea lor sa nu se faca acasa, ci in cabinetul stomatologic. Daca aveti gingii umflate, rosii violacee, care sangereaza usor, ar fi indicat sa consultati un medic stomatolog.
Parodontoza este o boala, frecvent intalnita in randul populatiei, care poate fi stopata in evolutie, insa nu si vindecata. Aceasta afectiune este daunatoare, insa multi pacienti o ignora, iar o mare parte nici nu au cunostinte despre cauzele si implicit efectele ulterioare care de cele mai multe ori duc la pierdera dintilor.
Fara sa cunoasca importanta controlului stomatologic la dentist si al igienizarii orale, anual sute de mii de pacienti vin la clinici cu diverse afectiuni ale dintilor care, netratate au ca efect complicarea leziunilor initiale si pot duce in final la pierderea dintilor de pe arcada.
parodontoza
Afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor, reprezentate de osul alveolar, gingii si ligamentele parodontale se manifesta gradual in general, incepand de obicei cu sangerari ale gingiilor in urma periajului dentar. Aceasta faza poate trece neobservata deoarece sangerarea este la inceput nesemnificativa si neinsotita de durere. Trecand neobservata boala evolueaza, manifestarile devenind evidente: singerari importante ale gingiilor, chiar si in lipsa stimularii mecanice, insotite de aceasta data de dureri difuze.
In aceasta faza subiectii devin interesati deoarece apare o senzatie de disconfort. Evolutia este continua, catre distructia tesuturilor de sustinere, ceea ce duce in timp la mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade.
vindecare-parodontoza

Cum putem preveni aparitia bolii parodontale?
In primul rand prin intretinerea unei igiene dentare cat mai corecta, prin efectuarea periajului dentar atent si corect De doua ori pe zi,iar atunci cand situatia nu ne permite prin utilizarea atei dentare in scopul indepartarii resturilor alimentare interdentare, acolo unde periuta de dinti nu ajunge sa curete corect si utilizarea apei de gura dupa fiecare periaj.
retractie-gingivala
Pe langa igiena efectuata la domiciliu mai este necesara prezentarea la medicul stomatolog la fiecare sase luni in vederea efectuarii controalelor periodice si a detartrajului si periajului profesional. Scopul controalelor este acela de a depista orice afectiune dentara din timp si a o trata inainte ca aceasta sa se complice. Detartrajul este efectuat in scopul indepartarii tartrului supra si subgingival, deoarece acesta este o spina iritativa ce contribuie la aparitia si evolutia bolii parodontale.
parodontoza2
Detartrajul este completat de un periaj minutios facut de medic stomatolog fata de cel facut acasa si cu o pasta speciala cu proprietati mult mai active decat cele din comert.
Pentru a preveni aparitia gingivitelor si apoi a parodontontozei cabinetul nostru este dotat cu un sistem special de bicarbonate de sodiu si apa care patrunde destul de profund in santul gingival cu scopul de a stimula vascularizatia tesuturilor.